Jako teď si vzpomínám, když jsem se před pár lety odhodlala, že začnu péct domácí chleba. „Bude to super!“, napadlo mé hned🤔😍
Na FB jsem viděla fotky těch krásných, dokonalých, na pohled voňavých chlebů a další pečivo, co šikovné ženy tvoří. A líbilo se mi to. Kouzelnice! To chci taky umět❣️ Tak jsem se pustila do toho…
Přečetla jsem si na internetu návod na založení kvásku, sehnala sklenici od okurek, koupila žitnou mouku a šlo se na věc…!🍞
Oskara – jak jsem svůj kvásek pojmenovala, jsem založila, uložila na teplé místo v místnosti (to byl taky oříšek, protože jsem tehdy ještě bydlela u našich a topení jim spínalo a hřálo jen v určité časy, takže jsem to musela vychytávat, aby bylo dostatečně teplo).😶😁
Nevím, co se tehdy stalo, ale Oskar mi bohužel umřel. A tak jsem se na nějaký čas (čti několik let) na kváskáče vyprdla. Pekla jsem jen nekváskové, bezlepkové (lepek mi tehdy dělal dost neplechu) v domácí pekárně, z krabičky. Než nastal čas na další pokus…⬇️
Proběhl ještě mezi mini pokus s darovaným kváskem, ale nevyšel…
Doba na další pokus přišla až po pár letech, kdy už jsme bydleli s přítelem v našem bytě. Tam bylo tepleji (ale stále stejně spínací topení jako u našich😁). Díky teplu se mi podařilo kvásek opravdu vybudovat tak, aby to přežil😊
Přišel ale další zkouškový faktor➡️ Všechny recepty mi připadaly složité. Nevěděla jsem, jak postupovat, co s kváskem vlastně dělat, jak chleba teda sakra vytvořit?!? A proč tam byl recept na kvas, když ten už si hověl u mě ve skleničce?😮🤔🤔 Možnost poradit se ve fb skupince (Pečem pecen) jsem tehdy ještě neznala.
Jestli hádáte, že ani tehdy jsem se k upečení chleba nedostala, hádáte správně😁😔
Už si přesně nepamatuju, co se s Oskarem č.2 stalo. Každopádně nepřežil. Mám dojem, že jsem pečení odkládala tak dlouho, až jsem to vzdala a kvásek vyhodila. (Já vím, škoda!)😶
Myslela jsem, že už vlastní kváskáček nikdy neupeču. Že je to moc složité a tak se do toho víckrát pouštět nebudu😃🙂
Jenže pak přišla kvasinka, s Elenkou jsme vyřazovaly cukr, mléko, zpracované potraviny, LEPEK. Bylo toho moc, co jsme dávaly pryč a mně moc chyběl chleba s avokádem!🥑
Později jsem se dozvěděla, že celožitný kváskový chlebík by pro nás mohl být vpohodě (stejně jako Kimchi a Kombucha), protože jde o fermentovanou, hodně výživnou potravinu, která by správné fungování střev mohla podpořit❤️
To byla informace, která mě dovedla nejprve k nakupování hodně kvalitního chleba (od Koláčka) a potom k motivaci upéct (teď už opravdu) kváskáč doma (nejen kvůli penízkům, ale je to skvělý pocit, být soběstačná a umět si chleba doma sama, vlastníma rukama, uplácat, to pak chutná úplně jinak❣️❣️🥰🤩
A tak se šlo na věc! V tomhle bytě už nám topení spíná mnohem častěji a často hřeje, takže to jsem řešit nemusela, ale na svůj kvásek jsem se tentokrát necítila❗
Znám ale úžasnou ženu, která peče často a u které vím, že má kvásek už krásně rozjetý (prostě DRŽÁKA!) Nikča mi kvásek darovala a vše bylo mnohem jednodušší❤️
Sklenička ležela přes Vánoce v lednici 8 dní nedotčená. Pak mi (hodinu před odjezdem k našim) ruplo a začla jsem se ve fb skupince pídit, jak Oskara č.3 nakrmit, aby mi ještě pár dní přežil😁
První (ten nejrychlejší) komentář jsem špatně pochopila a nakrmila celý obsah sklenice. Kvásek to naštěstí přežil! Doma jsem pak po pár dnech už jen odebrala obsah skleničky, špinavou sklenici uložila zpátky do lednice a nechala kvásek venku připravený na rozkvas.🤩
Taaak… jde se na to!!!
Našla jsem si recept. Konečně jsem ho CHÁPALA a přišel mi jednoduchý😊🥳 Z obsahu skleničky – kvásku, mouky a vody jsem vytvořila rozkvas, nechala ho několik hodin kvasit. Odebrala lžičku zpět do skleničky, nakrmila, uložila zase do lednice a ze zbytku rozkvasu a dalších ingrediencí se dělalo těsto na chleba🥰
Ráda experimentuju, proto jsem si recept upravila a posdílím ho tu s vámi😊 Budu ráda, když mi dáte zpětnou vazbu, jestli se vám povedl a chutnal❣️
A tu už recept🥳⬇️
CELOŽITNÝ KVÁSKÁČEK S MRKVÍ A DÝŇOVÝMI SEMÍNKY
.
NA ROZKVAS
🌿 190g žitné mouky
🌿 200ml vody
🌿 1PL kvásku (špinavá sklenice od kvásku šla do lednice, později do ní dám lžičku z nabylého rozkvasu a pořádně nakrmím, než půjde znovu do chladu)
⭐ Nechte 9-12h při pokojové teplotě prokvasit (přikryté fólií)
.
NA CHLÉB
🍞 390g rozkvasu
🍞 300g žitné mouky
🍞 3 menší nastrouhané mrkve
🍞 260ml vody
🍞 15g mořské soli
🍞 koření, bylinky – hlavně KMÍN
🍞 dýňová semínka
.
POSTUP
1. Do mísy vložíme rozkvas plus všechny ostatní suroviny. Promícháme, vznikne lepivé těsto.
2. Vymažeme si formu olejem.
3. Těsto přemístíme do formy, uhladíme povrch a necháme 2-4h kynout při pokojové teplotě (zakryté sáčkem).
4. Vzešlý chléb pak vkládáme do trouby předehřáté na 230°C. Pečeme 10min. Poté chléb přikryjeme alobalem a pečeme dalších 10min. Dále alobal sundáme a pečeme posledních 15min. Je možné, že váš chlebík bude díky mrkvi chtít klidně o 5min. víc. Kontrolovala jsem špejlí.
5. Chléb vyndáme z formy, necháme na utěrce vychladnout a potom skladujeme dobře uzavřené v sáčku.
PS: Kdo nemáte formu na chléb, dávám tip – já pekla ve formě na banánový chlebíček🍌🍞
A JAK TO DOPADLO?!…
Ještě 5min. by chlebíček v troubě snesl. Jinak byl ale dokonalý, chutnal výtečně (po pár 3 dnech se po něm zaprášilo) a hlavně to byl VLASTNORUČNĚ UPEČENÝ CHLÉB – VDECHLI JSME ŽIVOT (jak se chlebu přezdívá) a já byla šťastná, že se nám povedl🥳🥳🥳