Už v těhotenství jedly naše maminky pravděpodobně dost sladkého. No co, v těhotenství si žena nemá nic odpírat a tělo si poručí samo, co potřebuje, je to tak?
Nevím jak vy, ale já si šla ve 3. trimestru do večerky k vietnamci nakoupit asi 6 druhů sušenek, tyčinek a čokolád a ty jsem pak na posezení „zbouchala“ 😀 A to jsem předtím několik let kupované sladkosti nejedla vůbec!
Nemyslím si, že by to byla tak moc potřeba našeho těla. Spíš emocí a hlavy 🙂 Odmala jsme sladkým odměňovaný, rozmazlovaný, dává se nám na smutky, rozbitý koleno, po doktorovi nebo jako úplatek, abychom neplakali. A v těhotenství se to připomíná. Proto má plno žen v těhu chuť na jídla, která měly rády v dětství.
Když vysvětlím pointu psaní o těhotenství. Už tehdy od nás to malý miminko dostává do těla poměrně velký množství cukru!
Potom taky z umělého mlíčka, které nemá vůbec hezký složení a které se podává maminkami víc a víc a dřív a dřív, protože kojení není dnes priorita a informovanost o něm taky nic moc. Takže většina dětí je od miminka na Sunaru, od 5. měsíce na přesnídávkách (slazené přesnídávky ve skle od Hello má na sobě dokonce symbol 4m+, což je šílený, když si vezmete, že to tam smí být jen díky hladké konzistenci, ale plno maminek to nezkoumá a když vidí 4m+, tak prostě kupuje – masakr!) a potom od roka (někdy i dřív) už dostanou sušenky, rohlík, slazené jogurty, dort, čokoládu, croissant…
Nechci se nikoho dotknout ani démonizovat. Sama mám kamarádky, které svým dětem, už takhle malým, dávají sladké, nevadí jim to a já to respektuju a neodsuzuju. Spíš se pozastavuju nad tím, že je to dneska tak propagované a normalizované, že dělat to jinak je -„divné“, až skoro trestné. A hlavně aby nikdo nezjišťoval, co to s tím tělem vlastně dělá…
Nedej bože abyste byla ta ezo, eko, bio maminka, co dětem cukr nedává. Chudáčci malí, co pak z toho dětství mají! 😀
Jo, teď si z toho trochu utahuju. Ale přitom…
Už je dneska jasně známo, že na cukru vzniká jedna z největších závislostí (a to téměř okamžitě), kdy nepříznivé bakterie vybíjejí naše prospěšné bakterie obránce v našem střevě a oslabují tak naše tělo. Chtějí za každou cenu přežít a tak vás nutí (chuť na sladké, mlsat) jíst cukru víc a víc, aby si zajistily, že nepřestane dodávka cukru a ony nezemřou. Mají to fikaně vymyšlené!
Ale! Narozdíl např. od cigaret či alkoholu, se to nesdílí tak veřejně, cukr je legální (vpodstatě už od narození), není omezený a je nadužívaný. Není se pak čemu divit, že většina populace je (narozdíl od minulých desetiletí) obézní nebo má nadváhu a jiné zdravotní problémy, které by si s cukrem ani nespojili!
Jak moc udělal neplechy v našich tělíčkách, když nám s dcerou způsobil kvasinku a díky bohu za to – díky tomu přišlo velké uvědomění!
Možná to zní vtipně, ale já na sobě opravdu pozoruju, že když si dám sladké, další den v podobnou hodinu už se hlásí mlsná se svým „Já bych si něco dala“ a dokud nedopravím do těla něco s cukrem, nemůžu myslet „na nic jiného“. Takhle nás sladké ovládá. Taky jak je mi po něm těžko, mám zamlženou mysl, zimnici a nic mě nezajímá.
Kdo jí cukr často, ten si ani neuvědomuje, co všechno má za nepříznivé okamžité účinky a neduhy!
S tímhle vědomím taky už moc dobře chápu, proč jsem se jako malá tolik přejídala sladkým, zajídala nepříjemné emoce, byla jak v koloběhu a i když už jsem nechtěla a třeba mi to ani nechutnalo, měla jsem nadváhu, tělu to nedělalo dobře, psychika dole, inzulin furt nahoře, únava, byl to „rituál“ a nešlo s tím přestat! I když jsem vydržela pár dní, vždycky mě to nakonec dohonilo!
Kdy a kde nastal zlom? PTÁTE SE CO S TÍM, KDYŽ TOHLE TAKY ZAŽÍVÁTE, CHCETE ZMĚNU, ALE NEVÍTE JAK NA TO UDRŽITELNĚ?
Pokračování mého příběhu se sladkým…
Že cukr není zdravý a tloustne se po něm, jsem věděla už dříve (i když jsem netušila proč někdo jo a někdo ne), ale tehdy mě zajímala jen váha – takže když jsem se přejedla sladkým, pak jsem to vycvičila a bylo. Díky ODHODLÁNÍ jsem vydržela být bez kupovaných sladkostí několik let. Primární důvod ale nebyl zdraví. A tak jsem se k němu jednoho dne zase vrátila. Abych po roce zjistila, jak moc nám ubližuje a uvědomila si, proč ho vlastně už nepotřebuju! 🙂
A, a to je hlavní, nejíst „srajdy“ z obchodu neznamená nemoct už nikdy sladké! Znamená to dát si ho vědomě jen tehdy, kdy chci JÁ (ne moje bakterie) a rozhodnout se, že chci dát svému tělu VÍC. A prostě věnovat čas přípravě a tvorbě svých vlastních kvalitních mňamek doma.
O tom je i můj ebook zDARma 10+2 receptů, který vám může být skvělým pomocníkem a inspirací v začátcích vaší cesty za ZMĚNOU JÍDELNÍČKU, cesty k SOBĚ! 🙂
Chcete pár tipů na kvalitní mňamky a dochucování i sem? Ano? Dobře, máte to mít! Ať slouží 🙂
Aaaaaa… brzy přidám recept na domácí bezlepkový banánový chlebíček bez cukru. Mňam! Těšíte se? 😀 🙂
Mějte se krásně 🙂 Papá.
S láskou,
Kája